Sötlupinbiffar
Vi har en smak på vår sötlupinbiff
- Chili och vitlök
För bästa resultat rekommenderar vi att steka dem i rikligt med olja på högvärme tills de får en fin stekyta.
Serveras gärna till pasta, potatisgratäng eller matvete. Passar även bra att ha i en wrap tillsammans med grönsaker.
Sötlupinburgare
En rökig burgare med smak av chili och peppar.
Burgaren är redo att grillas eller stekas.
För bästa resultat tipsar vi dig att pensla burgaren med olja innan du grillar den på hög värme, eller stek den i rikligt med olja på hög temperatur.
Kokta sötlupinbönor
Våra hela bönor är kokta och färdiga att användas direkt i en gryta eller i en sallad. Skalet i bönorna är hårt och tål att kokas med länge i en gryta utan att bli sega och mosiga.
Bönorna kan exempelvis användas i grytor, picklas, rostas i ugn eller blanda med en god vinägrett.
Malda sötlupinbönor
Våra malda sötlupinbönorna är vår variant på växtbaserad färs,
den är torrare, innehåller mindre fett och är ljusare än vanlig färs.
Malda sötlupinbönor kan användas i tacos, till lasagne eller mixa med olja och kryddor till en bönröra. Vid användning i exempelvis tacos kan det med fördel tillsättas vätska vid stekning för en mjukare konsistens.
Recept med malda och kokta sötlupinbönor
Sötlupinröra (liknande hummus)
13 dl malda sötlupinbönor
2,5 dl vatten
1,5 dl rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl rödvinsvinäger
Spiskummin, svartpeppar och salt efter smak
Lägg allt i en mixer och mixa till det blir en röra, tillsätt mer vätska vid behov.
Smaka av med salt, svartpeppar och spiskummin.
Servera i en sallad med grönsaker i säsong, till en buffé eller på smörgåsen.
"Tacofärs" av malda sötlupinbönor
1 fpk. malda sötlupinbönor
2 äggulor
Tacokrydda
Svensk rapsolja
Vatten
Lägg malda sötlupinbönor och äggulorna i en varm stekpannan med rapsolja, stek på högvärme och börjar det fastna i stekpannan tillsätt vatten och/eller olja. Krydda och fortsätt steka, tillsätt valfri mängd vatten för att få en mjukare och lite "fluffigare" färs.
När du är nöjd med konsistensen är den färdig att servera.
Picklad sötlupin
Hela sötlupinbönor
1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten
Någon god krydda ex. vitlök, hel chili eller färsk timjan (valfritt)
Lägg hela sötlupinbönor i en glasburk, till sätt krydda om du vill. Häll ättika, vatten och socker i en kastrull och värm på tills sockret smält. Häll lagen över bönorna och stäng burken, ställ in i kylen. Använd i sallad eller som topping på annan mat.
Kokta bönor i vinägrett
En fpk. hela sötlupinbönor
Svensk rapsolja
Valfri vinäger (balsamvinäger, vitvinsvinäger eller rödvinsvinäger)
Salt, svartpeppar, övrig krydda ex. salladskrydda, timjan, oregano eller chiliflakes.
Lägg sötlupinbönorna i en skål, blanda olja, vinäger och kryddor i en annan skål, häll över blandningen över bönorna och blanda runt så alla bönor får lite vinägrett. Använd som tillbehör på en buffé, i en sallad eller i en wrap.
Rostade sötlupinbönor
Sötlupinbönor
Svensk rapsolja
Salt, svartpeppar och valfri krydda ex. paprikapulver, timjan, dill eller chili.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sötlupinbönorna på en plåt, häll över lite rapsolja och rosta i ugnen tills bönorna får en fin färg. Rör runt bönorna några gånger så det blir en jämna yta.
Lägg bönorna på hushållspapper och låt torka lite, krydda och lägg sedan i en tät burk och ställ i kylen eller ät bönorna direkt.